Moderna kökets historia

 

Det här med skönhet är komplicerat. Vi får tidigt lära oss att det är fult att vara fåfäng, men ändå har vi ett behov av att få känna oss fina och göra vad vi kan för att vara våra absolut vackraste jag. Vi får också lära oss att uppskatta det enkla, anspråkslösa i livet, men samtidigt finns ett otroligt habegär i oss, som verkar helt omättligt. Vi vill ha de finaste sakerna - och sakerna med högst status, även om vi inte behöver dem.

Det är kanske dags att acceptera strävan efter det vackra - vi mår som bäst i behagliga miljöer som tilltalar våra sinnen. Vad det är varierar något människor emellan, men samtidigt har vi människor en förmåga att dela uppfattning väldigt lätt - och så skapas trender.

På den här bloggen tror vi på att var och en bör göra vad hen kan för att skapa trevliga miljöer i sitt liv - på arbetet, i hemmet samt ute på allmänna platser. När vi vistas i vackra miljöer mår vi bättre, då enkelt är det. Detta går givetvis hand i hand med det ansvar vi bär för jorden, miljön och framtiden. 

Denna blogg handlar om estetik, miljö, design och destination - platser folk trivs på och hur man, på olika sätt och med olika metoder, gör för att skapa dem.

Få ställen i våra hem har gått igenom en så stor förvandling som våra kök. Det sägs att där männen vistas, kommer de bästa förbättringarna. Vilken tur att fler män deltar i köksarbetet, säger jag bara. Vi som är födda under 1960-talet och växte upp under 70- och 80-talet har sett en hel del gamla kök, framför allt om man besökte någon som bodde på landet. Där kunde man ännu se kök som inte hade gjorts om sedan 1950-talet. Enligt bloggen Allt om kök kom det första moderna köket först på 1940-talet, alltså under mellankrigstiden.

Köket byggdes efter kvinnors mått

Kökets utseende och utrymme mellan diskbänken och spisen baserade sig på medeltalet av hur långa kvinnorna var. Hur de rörde sig mellan diskbänk och spis. Utifrån de måtten och mätningarna kom man då fram till vissa standardmått i ett kök. Här kan du läsa vilka de är:

  • Mellan diskho och spis bör det finnas en yta på minst 80 centimeter, gärna mer. En arbetsyta, helt enkelt.
  • En arbetsbänk bör vara 90 cm hög för att vara en lagom höjd för en normalbyggd person att till exempel hacka lök på en sådan.
  • Mellan arbetsbänk och ett väggskåp så ska det vara minst femtio centimeter, och djupet på ett överskåp ska inte vara mer än 40 centimeter.
  • Framför ugnen behöver du minst 120 cm marginal, av säkerhets- och bekvämlighetsskäl.
  • 30 sep 2017